Köpa aktier

När de flesta tänker på investeringar tänker de ofta på att investera i aktier. Det finns ett antal andra typer av investeringar, men i den här artikeln kommer jag att fokusera på vad som förmodligen måste anses vara den mest populära investeringsformen – nämligen aktieinvestering.

Vad är en aktie?

För att kunna investera i aktier bör du först och främst ha koll på vad en aktie är. En aktie är en liten del av ett företag (aktiebolag) som du köper och sedan äger. Man kan alltså säga att man blir delägare i ett företag när man äger en aktie.

Ett bolag är noterat på en börs som du måste ha tillgång till innan du kan köpa aktier i det bolaget. En aktie är vanligtvis noterad i samma land som den kommer från, men så är inte alltid fallet.

I Sverige finns flera börser och totalt 138 olika börsbolag. Det största indexet heter OMX C25 (tidigare OMX C20) och består av de 25 största bolagen – mätt med börsvärde – i Sverige.

Saxo-Bank-Logo
4.3/5
Etoro-liste
4.8/5

*Alla investeringar sker på egen risk. Du kan riskera att förlora ditt investerade belopp.

Bästa aktieplattform 2023

Att köpa och sälja aktier är något som vem som helst kan börja eller lära sig, oavsett om du använder mobil eller dator så kan det göras på båda håll. Men vilken aktieplattform ska du välja? Vilken plattform är bäst?

Det kan vara svårt att veta vilka som är bra om du precis har börjat investera eller bara utforskar alternativen, så vi har jämfört ett antal aktieplattformar så att du inte behöver prova alla. Den bästa aktieplattformen 2023 enligt vår mening är etoro, vi baserade vårt val på dessa kriterier:

  • Avgift
  • Investeringsmöjligheter
  • Enkel användning
  • Minsta insättning

När du har läst innehållet på denna sida får du snabbt reda på vilken plattform som är bäst för dig och dina investeringar 2023, sedan är det bara att börja investera dina pengar och se hur det fungerar för dig dygnet runt.

Köp aktier – Steg-för-steg-guide

Steg 1 – Undersök marknaden eller läs innehållet på vår sajt och välj den plattform som du tror är bäst för dig och dina investeringar. Vi rekommenderar eToro, som har 0 DKK i provision på aktiehandel.

Steg 2 – Sätt in beloppet du vill investera till att börja med, du kan göra detta med antingen kreditkort, paypal eller banköverföring.

Steg 3 – Undersök marknaden och hitta de aktier som du ser en stor framtid i och köp sedan upp de företag du har valt.

Hur väljer du den bästa aktieplattformen?

När du ska köpa dina första aktier kan det verka lite förvirrande, så det är viktigt att du sätter dig ner med en god kopp kaffe och läser och undersöker de olika bolagen som du vill investera i. När du väl har hittat de aktier du vill köpa kommer det snabbt att verka mycket mer överskådligt för dig.

Innan du kan börja undersöka vilka aktier du vill köpa måste du välja vilken plattform du vill köpa dina aktier på. Om du är osäker på vilken aktieplattform du ska använda för dina investeringar kan vi helt klart rekommendera etoro eller nordnet.

Bästa stället att köpa aktier

Om du undersöker vilken plattform som är den rätta för dina investeringar, så finns det några punkter som är bra att ha förtydligat innan, för att göra rätt val för dina pengar. Vi har listat dessa punkter nedan.

Du måste vara medveten om detta

  • Avgifter – Ta reda på vilka avgifter du måste betala när du köper eller säljer på plattformen
  • Enkel att använda – Är plattformen lätt att navigera runt
  • Stort antal aktier på plattformen – Kontrollera om det finns ett stort utbud av aktier på plattformen och om det finns de aktier du är intresserad av
  • Plattform på Svenska – Om du inte är helt förtjust i engelska så är det viktigt att plattformen du väljer är på svenska
  • Snabb och enkel översikt över dina andelar
  • Bra aktieapp på mobilen

Kom ihåg att du kan läsa mycket mer om aktier, kryptovaluta och mycket mer i våra artiklar. Vi har skrivit mer än +200 olika artiklar om allt inom aktier, kryptovaluta och investeringar.